Calatayud

De geliefde subregio Calatayud heeft een scala aan wijnen die over de hele wereld bekend staan ​​om hun prestige en onderscheid. De wijnen van Calatayud hebben zich ontwikkeld door specifieke kenmerken zoals zonuren, locatie van de wijngaard en wijnbereidingsvoorkeuren van het gebied. Deze elementen inspireren een wijnstijl die nergens anders in Spanje of de wereld te vinden is.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Calatayud is een DO-wijngebied in het zuidwesten van de Aragon, Noord-Spanje. Het ligt ongeveer 90 kilometer van de provinciehoofdstad Zaragoza. Dit dorre gebied van glooiende heuvel, bijna volledig omringd door de Sistema Ibérico. Een enorm systeem van bergketens die het scheiden van al die gebieden van Spanje die ten zuiden en ten westen van de bergen en massieven liggen. Calatayud grenst in het oosten aan de Carinena DO.

Het landschap in Calatayud is heuvelachtig en bezaaid met indrukwekkende architectuur, met overblijfselen van de Romeinse, Moorse en christelijke bezettingen. De regio is grotendeels in vakjes verdeeld, hoewel de vele rivieren die er zigzaggen voor rust zorgen. Amandel-, kersen- en olijfbomen zijn verweven met wijngaarden, en de oevers van de kriskras rivieren zijn omzoomd met appel-, peren- en perzikbomen. De aarde is meestal licht van kleur – zandgeel, lichtoranje of wit.

Romeinen

Het waren de Romeinen die de wijnbouw in de regio introduceerden, en ondanks perioden van verwaarlozing en bloei is de druiventeelt tot op de dag van vandaag doorgegaan.

Sinds de toetreding tot de DO-status in 1990, toen een Consejo Regulador (wijnautoriteit) is opgericht, heeft Calatayud de aandacht getrokken van kwaliteitsbewuste wijnmakers. zij hebben hun traditionele imago als bulkproducent omgevormd. Nu tot dat van een meer onderscheidend en veelbelovend wijngebied.

Het klimaat is hier continentaal, met extreem hete en droge zomers. Dit effect is echter grotendeels verzacht door de hoogte van de wijngaarden van Calatayud, gelegen op de zuidelijke hellingen van de Sierra de la Virgen-bergketen. De hoogte van deze locaties kan 800 m boven zeeniveau bereiken. Dit is van vitaal belang voor de kwaliteitswijnen van de regio.De grotere hoogte de druiven in staat stelt een beter evenwicht te bereiken tussen restsuiker en alcohol met een hoog potentieel. De winters zijn extreem en vorst kan meer dan de helft van het jaar intreden, waardoor schade aan de wijnstokken een reële bedreiging vormt.

De meeste wijngaarden liggen op losse, rotsachtige bodems, met een goede afwatering en een royale hoeveelheid kalksteen. De opbrengsten zijn doorgaans erg laag. Wat de kwaliteit van de wijnen verder verhoogt.

Calatayud staat bekend om zijn grote en gedurfde rode wijnen.

Voornamelijk gemaakt van Garnacha-druiven, die meer dan driekwart van de aanplant van wijngaarden vertegenwoordigen. De lokale Consejo Regulador heeft kwaliteitscriteria vastgesteld op basis van de leeftijd van de Garnacha-wijnstokken. Gebaseerd op de veronderstelling dat hoe ouder de wijnstokken, hoe geconcentreerder de wijnen zullen zijn. Die gemaakt van wijnstokken van meer dan 50 jaar oud krijgen de classificatie Superior Calatayud. Dit zijn zeldzame maar zeer gewilde wijnen.

Tempranillo en Mazuelo zijn de andere belangrijkste rode variëteiten. De frisse, frisse witte wijnen uit de regio zijn gebaseerd op Viura (Macabeo), Malvasia en Chardonnay. Roséwijnen op basis van Garnacha (rosé) komen ook veel voor.