Mallorca

Mallorca, éen van de beroemste Spaanse vakantie eilanden, maar ook een plek waar zéér interessante wijnen vandaan komen. Niet bekend en vaak ook lokaal opgedronken weten wij toch bij de Spaansewijnwinkel.nl de hand te leggen op enkele echte trouvailles. Probeer ze eens!
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Mallorca VT is de titel Vino de la Tierra (VT) die het grootste deel van het Spaanse eiland Mallorca (of Mallorca) in de Middellandse Zee omvat.

Tegenwoordig is Mallorca misschien het best bekend als toeristisch centrum, voor wie op zoek is naar zon en zee.  Echter het heeft een lange geschiedenis van wijnmaken. De naam Mallorca betekent “de grotere” in de lokale Catalaanse taal. Het eiland is het grootste van de Balearen. Het ontving zijn VT-status in 2007.

Bewijs van wijnmaken op het eiland is terug te voeren tot de 6e of 7e eeuw.  Dit dankzij een aantal archeologische vondsten van kleicontainers en andere wijnvaten die werden gebruikt bij de handel in wijn.

Het maken en consumeren van wijn ging naar verluidt door onder Moorse heerschappij. Dit ondanks het verbod op alcohol in de koran. Na de christelijke “Reconquista” (de “herovering” van het Iberisch schiereiland), bloeide de wijnbouw van Mallorca tijdens de 14e-18e eeuw. Het was daarna de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland.

In de 19e eeuw waren er drie opeenvolgende wijnbouwplagen op het eiland: bladluizen, echte meeldauw en tot slot phylloxera, die bijna alle wijnstokken vernietigde. Amandelen vervingen de meeste tot een heropleving van de wijnbouw in de jaren zestig. En uiteraard de groei van het toerisme. De nadruk lag op de kwantiteit van de wijn in plaats van op de kwaliteit.

Omslag sinds de 90’er jaren

Pas toen de Europese Unie in de jaren 1990 matige wijnstokken liet trekken, kwamen er wijnen van goede kwaliteit uit het eiland.

Het Serra de Tramunta-gebergte biedt beschutting aan Mallorca VT en blokkeert de wind uit het noorden en westen. (Het bergachtige gebied wordt gedekt door een aparte VT met dezelfde naam in het noordelijke deel van het eiland). De Pla i Llevant DOP beslaat het zuidoostelijke deel van het eiland. Binissalem-Mallorca richt zich ondertussen op het gebied rond de stad Binissalem.

Het klimaat op Mallorca is, niet verwonderlijk, mediterraan: hete zomers en milde winters. Dankzij de ligging in het midden van de zee is het eiland erg vochtig en regen komt meestal met hevige stormen, dus wijnstokziekte en weergerelateerde schade zijn problemen voor telers.

Bekende en juist lokale  druiven

Moll, Chardonnay, Macabeo, Malvasia, Moscatel, Parellada, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier en Giro Ros vormen de lijst van witte wijnsoorten die zijn toegestaan door de lokale wijnwet. Deze kunnen worden gebruikt bij de productie van frisse, droge witte wijnen, met bloemige en fruitige smaken, typisch voor hun variëteit.

Rode wijnsoorten zijn Callet, Manto Negro, Cabernet Sauvignon, Fogoneu, Merlot, Monastrell, Syrah, Pinot Noir, Tempranillo en Gorgollassa. Met deze variëteiten kunnen droge tintos (rode wijnen) en rosado’s (rosés) worden gemaakt. Rosados zijn typisch eenvoudig, helder en fruitig, terwijl rode vaak rijk, krachtig, alcoholrijk en boordevol smaken van rood fruit zijn, in overeenstemming met de lokale wijnwet.

error: Content is protected !!