Asturias (Asturïe)

In de Noord-Spaanse regio Asturias (Asturië) wordt op kleine schaal hele mooie wijnen gemaakt. Voornamelijk witte wijnen, zoals van de inheemse Albarín-druif en enkele andere lokale druivenrassen. Bekijk het aanbod op Spaansewijnwinkel.nl
Soort
Dessert wijn (1)
Rode wijn (8)
Witte wijn (2)
Wijnen per streek
Druif
Albarin Blanco (3)
Albarin Negro (4)
Albillo (2)
Carrasquin (4)
Mencia (1)
Verdejo negro (4)
Smaak
Prijs

Toont alle 11 resultaten

De Noord-Spaanse regio Asturias (Asturië) staat niet bekend om zijn wijnproductie. Toch worden er op kleine schaal hele mooie wijnen gemaakt. Voornamelijk witte wijnen, zoals van de inheemse Albarín-druif en enkele andere lokale druivenrassen. Deze wijnen zijn meestal licht en fris van smaak en hebben vaak tonen van citrusvruchten en bloemen.

Asturias heeft een zeeklimaat met veel neerslag en mist, en het landschap is bergachtig en rotsachtig. Dit maakt het moeilijk om wijnstokken te laten groeien en te zorgen dat de druiven goed kunnen rijpen.

Asturïe is een regio in het noorden van Spanje. Hoewel het zich nooit specifiek op wijnproductie heeft gericht, kreeg de regio in 2009 zijn eerste wijnbenaming, Cangas, wat erop wijst dat hier nieuw gevonden interesse in het maken van wijn is.

Tot nu toe zijn de lokaal gemaakte wijnen zowel rood als wit. Ze zijn gemaakt van Albillo, Gewurztraminer en Godello (Verdelho), Carrasquin, Syrah en Mencia.

De regio, die deel uitmaakt van España Verde (‘Groen Spanje’), grenst in het noorden aan de Golf van Biskaje. Dit weelderige deel van Spanje is intens gecultiveerd en dichtbevolkt. De inwoners geconcentreerd rond de hoofdstad Oviedo en de havenstad Gijon.

Aan de andere kant staat Asturië al lang bekend om zijn kenmerkende stille (niet-mousserende) ciders en om zijn ambachtelijke bieren. Ambachtelijke kazen zijn ook een kenmerk van de regionale keuken. hierdoor heefthet het pseudoniem el país de los quesos (‘het land van de kazen’) krijgt. De meest gevierde hiervan is Cabrales, een halfharde kaas gemaakt van koemelk. De regio biedt adembenemende landschappen, vruchtbare gronden, benijdenswaardige zeevruchten en andere gastronomische hoogstandjes zoals fabada asturiana (bonenstoofpot). De indrukwekkende bergketen Cordillera Cantabrica vormt een natuurlijke scheiding van Castilla y León, en de Picos de Europa (‘Pieken van Europa’, letterlijk vertaald) rijzen in het oosten op.

De ruige kustlijn heeft talrijke grotten en stranden, populair bij zowel wandelaars als vakantiegangers. De regio is ook bezaaid met architectuur die op de Werelderfgoedlijst staat, zoals de 9e-eeuwse Santa Maria del Naranco-kerk.