Ribeiro

Achter Rias Baixas, het binnenland in, ligt de Spaanse wijnstreek Ribeiro. 85% van de wijnen uit Ribeiro zijn witte wijnen. De witte wijnen die hier worden gemaakt zijn eveneens fris. Frisse wijnen, strak en fruitig en met pittige zuren. Door hun onbekendheid ook vaak net een tikje goedkoper. Fantastische combi met zo’n mooi groot plateau fruits de mer. Heerlijk! Ook makkelijk hier online te bestellen bij de Spaansewijnwinkel.nl.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Ribeiro DO (Denominación de Origen) is een wijngebied in de autonome regio Galicië in Spanje. Het is gelegen tussen de beroemde Rias Baixas in het westen en Ribeira Sacra in het oosten. De Ribeiro DO-titel werd officieel opgericht in 1957

Wijn maken is al lang belangrijk voor Ribeiro.  De Romeinen introduceerden de traditie in de oudheid. Cisterciënzer monniken fungeerden gedurende de middeleeuwen als bewaarders. Wijn is van oudsher de belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid in de regio. Vier rivieren – de Barbatino, Avia, Arnoia en Miño – komen hier samen. De wijngaarden omzomen de riviervalleien en de wijnterrassen klampen zich vast aan de steile hellingen.

Regen, veel regen en toch ….

De maritieme invloed van de Atlantische Oceaan is duidelijk zichtbaar in Ribeiro.  Relatief veel regenval en vochtigheid, hoewel de ligging in het binnenland het beschermt tegen de dupe van Atlantische stormen. Het is ook warmer dan zijn westelijke buur en ontvangt de helft van de gemiddelde jaarlijkse regenval. Met 950 mm nog steeds aanzienlijk.  Gemiddelde jaarlijkse zonneschijn van meer dan 1900 uur is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de druiven voldoende mostgewicht bereiken om een alcoholgehalte van maximaal 13% te bereiken.

Rijpheid beperkt echter niet de zuurgraad in de witte wijnen van Ribeiro, die van nature hoog is. Hun scherpe zuurheid, samen met frisheid en fruitkarakters, maken deze wijnen in feite zeer individueel van karakter.

85% witte wijnen.

De belangrijkste druivensoorten zijn Treixadura, Torrontes, Godello, Loureiro en Albarino. Witte wijnen zijn goed voor ongeveer 85 procent van alle wijnen die in de DO worden geproduceerd en passen uitstekend bij schelp en schaaldieren uit de Galicische regio.

Hoewel de rode wijnen van Ribeiro het commerciële succes van hun witte tegenhangers nog moeten behalen, zijn er enkele producenten die met succes hebben geëxperimenteerd met Caino-, Mencia-, Brancellao- en Tempranillo-druiven. Deze wijnen vertonen ook een frisse zuurgraad samen met een sterke tanninestructuur en hebben de neiging om medium tot full-bodied te zijn.

Ribeiro produceert ook enkele zoete tostado-wijnen, wat ‘geroosterd’ betekent. Ze zijn gemaakt van gedroogde druiven, die smaken en suikers versterken, waardoor rijke wijnen met honing, rozijnen en geroosterde tonen ontstaan.

error: Content is protected !!