Galicia

Soort
Rode wijn (2)
witte wijn (3)
Wijnen per streek
Bierzo (1)
Cigales (1)
Rías Baixas (3)
Druif
Mencia (1)
Albariño (3)
Tempranillo (1)
Smaak
Prijs

Toont alle 5 resultaten

Bezoekers die Galicia voor het eerst bezoeken, in het verre noordwesten van Spanje, zijn bijna altijd verbaasd om te ontdekken hoe ‘on-Spaans’ het is. Het platteland is groen, weelderig en zachtaardig. Het doet soms vreemd aan Ierland denken.  Wolken vol met regen razen voorbij de Atlantische Oceaan. Deze baant zich een weg naar het vasteland langs veelvingerige estuaria genaamd “rías”. Het politieke centrum is Santiago de Compostela, waar al eeuwenlang pelgrims naartoe trekken.

Jarenlang maakte Galicië licht koolzuurhoudende, kurkdroge witte wijnen met een lichte body. Deze was vergelijkbaar met de Vinho Verde die over de grens in Portugal werd gemaakt. Dergelijke wijnen ontsnapten dan ook zelden aan de visrestaurants van de regio zelf. Maar sinds het begin van de jaren tachtig wordt Galicië door de Spanjaarden steeds meer gewaardeerd als hun enige bron van fijne, vaak exotisch geurende, frisse witte wijnen. De beste witte wijnen, meestal gemaakt van de Albariño-druif, zijn enkele van de meest gewilde in Spanje.

Rias Baixas

Rías Baixas direct aan de kust is de beroemdste regio waarin Albariño lijkt te gedijen. De lokale bevolking zweert dat het verwant moet zijn aan Riesling, zo puur is het aroma en verrassend zijn vermogen om op fles te rijpen. Ribeiro ligt iets verder landinwaarts. Deze streek lijkt het meest op de Vinho Verde van Portugal.Dit omdat het stroomopwaarts langs dezelfde rivier ligt (de Miño in het Castiliaans). Ze zijn sterk afhankelijk is van Treixadura-wijnstokken. Ze maken ook aanzienlijke hoeveelheden lichte, scherpe, diepgekleurde rode wijnen van de roodvlezige Alicante Bouschet voor strikt lokale consumptie.  En vervolgens gedronken vanuit witte porseleinen kommen.

Valdeorras en El Bierzo

Nog verder landinwaarts kunnen de steile, onherbergzame wijngaarden van Valdeorras droge witte wijnen van topkwaliteit produceren.  Samen met de geur van mineralen van de lokale Godello-druif. Tenslotte is Mencía  de kenmerkende druif van de steeds modieuzer wordende regio Bierzo,  Gekweekt op leisteenterrassen kan het bovendien wijnen produceren die ongewoon geurig en elegant zijn. Andere opkomende wijnregio’s in deze noordwestelijke hoek van Spanje zijn Ribeira Sacra en Monterrei. Beide steeds meer gewaardeerd om hun rode wijnen.