Baskenland

Wie op zoek is naar frisse sappige wijnen en laag in de alcohol , zit goed in Baskenland. Klein gebied , kleine oplages maar erg fijn. Heerlijke doordrinkbaar, vaak gemaakt van de Hondarrabi Zuri druif (wie kent hem niet). Ze zijn bekend als wijnen met de Txakolina appelatie.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

In het meeste noordelijke puntje van Spanje tegen de grens van Frankrijk aan, met directe invloed van de Atlantische Oceaan. Baskenland heeft een ruig landschap. In tegenstelling tot de rest van Spanje valt hier veel regen en is het er voornamelijk groen. De temperaturen zijn laag in vergelijking met de rest van Spanje. Dit komt mede door de zeewind die vanaf de Golf van Biskaje het land inwaait. Baskenland heeft een gematigd maritiem klimaat, de temperatuur komt in de winter niet onder de tien graden en in de zomer niet vaak boven de dertig graden. De bodem in Baskenland bestaat vooral uit rotsen die gemaakt zijn van leisteen. Baskenland is op wijngebied verdeeld in drie verschillende wijnstreken: Getariako Txakoli, Bizkaiko Txakoli en Txakoli de Álava. 

Getariako Txakoli is de grootste wijnstreek binnen Baskenland en ligt in het oosten van Baskenland aan de kust bij de stad San Sebastian. Ze is sinds 1989 pas een officieel Spaans wijngebied met een DO-keurmerk. Het is een kleine wijnstreek waar ongeveer twee miljoen flessen wijn worden gemaakt op 427 hectare. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in Nederland, waar ongeveer een miljoen flessen wijn worden gemaakt. De wijngaarden van Getariako Txakoli gemaakt van de hondarrabi zuri druif liggen vooral dicht bij zee. Dit heeft veel invloed op de wijnen. Veel wijngaarden liggen op terrassen op de rotsen langs de kust, waardoor de wijngaarden klein zijn.