Cantabrïe

Soort
witte wijn (3)
Wijnen per streek
Druif
Godello (2)
Riesling (2)
Albariño (2)
Smaak
Prijs

Toont alle 3 resultaten

Cantabrïe is een kleine regio aan de noordkust van Spanje. Het is  ingeklemd tussen het Cantabrische gebergte en de Golf van Biskaje. Samen met zijn buurlanden Asturië (in het westen) en Baskenland (in het oosten), noemt men dit weelderige en bergachtige gebied liefkozend España Verde (‘Groen Spanje’).

Wijnbouw is hier traditioneel niet belangrijk geweest. De lokale bodems zijn te vruchtbaar en het klimaat te nat en winderig voor kwaliteitswijnbouw. De weinige wijnen die zijn geproduceerd, zijn meestal alcoholarme, zuurrijke, pittige witte wijnen, vergelijkbaar met de txakoli van Baskenland.

De meest gerespecteerde dranken van de regio zijn de pittige Sidra (cider) en orujo. De laatste is bovendien een cognac-achtige geest gedistilleerd uit druivendraf.

Toch zijn er nu twee Vino de la Tierra (VT)-titels in Cantabria: Liebana VT en Costa de Cantabria VT. Liebana is genesteld in de zuidwestelijke hoek van de regio in een speciaal mesoklimaat gecreëerd door vier valleien. Het klimaat is hier droger en veel mediterraner dan in andere delen van de regio, waardoor het geschikt is voor wijnbouw. Costa de Cantabria, zoals de naam al doet vermoeden, loopt langs de kust.

Veel onbekende druiven

In Cantabrïe wordt een breed scala aan lokale en internationale variëteiten geteeld, waaronder Hondarrabi Zuri en de donkere variant Hondarrabi Belza. Andere opvallende soorten zijn Picapoll, Albarin Tinto (ook bekend als Alfrocheiro Preto), Cabernet Sauvignon en Merlot.

Het Cantabrische landschap is divers, variërend van ongerepte witte stranden tot weelderige, groene heuvels en imposante met sneeuw bedekte bergen. Er zijn hier twee belangrijke bergketens: de machtige Cordillera Cantábrica in het zuiden (die een natuurlijke barrière vormt tussen Cantabrië en Castilla y León) en de grillige Picos de Europa in het westen (waarachter Asturië ligt). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de naam Cantabrië ‘mensen van de rotsen’ betekent, afgeleid van de Keltische woorden cant (‘steen’) en abr (‘regio’).

Naast het rijke groene landschap staat Cantabrië bekend om zijn culturele erfgoed, met name grotschilderingen; de regio heeft de hoogste concentratie schilderijen uit het paleolithische tijdperk ter wereld, die gezamenlijk op de werelderfgoedlijst staan.

De economie van Cantabrië is, dankzij de vruchtbare gronden, lange tijd gebouwd op landbouw, zo niet op wijnbouw. Er is bijzondere aandacht voor vee, maïs, olijven en aardappelen.