Barón de Ley

Barón de Ley produceert wijnen waar het prachtige terroir wat de Rioja te bieden heeft mooi tot zijn recht komt. Bekijk alle wijnen van Barón de Ley op Spaansewijnwinkel.nl
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Het ontstaan van Barón de Ley

Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Het zou een zogenaamde single-estate bodega worden met druiven van eigen gaarden. Een uniek concept in Rioja waar meer dan 90% van de wijnbedrijven traditioneel afhankelijk is van lokale druiventelers.

Ze begonnen met het aanplanten van druiven op het domein van Imas in Mendavia aan de linkeroever van de Ebro. Zeventig hectare Tempranillo, tien hectare Cabernet Sauvignon en nog eens tien hectare aan andere variëteiten. Hiermee was het huis niet meer afhankelijk van prijsschommelingen op de druivenmarkt en de kwaliteit van de vruchten kon nauwlettend in de gaten worden gehouden.

De wijnkelder van Barón de Ley

Behorende bij de finca is het 16e eeuwse Benedictijnse klooster. Deze zou worden gebruikt als ontvangstruimte, behuizing voor cultureel historische evenementen én als opslagkelder voor ruim een half miljoen flessen. De bel in de voortuin van dit gerestaureerde religieuze monument werd onderdeel van het logo van Barón de Ley. De titel barón is een knipoog naar de vele Riojaanse wijnbedrijven die zich marqués noemen. Voor de verwerking van de druiven werd een hypermoderne wijnkelder gebouwd. In 1990 konden de eerste wijnen aan het publiek worden gepresenteerd.

De wijnen van Barón de Ley

Bovenal revolutionair bij Barón de Ley is de doelstelling om wijnen te produceren waarin het specifieke terroir tot uitdrukking kan komen. De meeste wijnbedrijven in Rioja maken namelijk wijn door druiven uit verschillende delen in de regio te ‘mengen’. Hierdoor gaat de unieke identiteit van de verschillende percelen in het uiteindelijke product verloren.

Daarnaast kwam bij Barón de Ley veel meer nadruk te liggen op structuur, kleur en fruitaroma’s in de wijnen. Rioja moest namelijk meer zijn dan een ongecompliceerde wijn waarin vooral de smaak van eikenhout dominant is.

Aanvankelijk vonden die Rioja’s vooral hun weg naar Spaanse restaurants en wijnspeciaalzaken. Toen eenmaal internationale aandacht was getrokken, oversteeg de vraag naar wijnen van Barón de Ley het aanbod.

Het succes maakte verdere uitbreiding onvermijdelijk en eind jaren negentig was de uitbouw van de bodega een feit. Daarnaast werden ook nog contracten gesloten met regionale druiventelers die nu onder strenge voorwaarden hun fruit voor een gegarandeerde prijs konden aanbieden.

Niet voor niets behoort Barón de Ley vandaag de dag met meer dan 750 hectare eigen wijngaarden tot een van de succesvolste wijnbedrijven van de wereld. Jaarlijks worden 3 miljoen kilo oergezonde rijpe druiven verwerkt tot diverse geweldige Rioja’s. Dit zijn gastronomisch ijzersterke wijnen, en wijnen om zomaar van te genieten. De naam Barón de Ley is synoniem en de garantie geworden voor topkwaliteit.