Penedès

Het wijngebied Penedès ligt ongeveer een uur ten zuiden van Barcelona en is een opmerkelijk wijnbouwgebied in de regio Catalonië in Spanje. Als een Denominació d’Origen staan de wijnen van Penedès bekend om hun uitstekende kwaliteit en consistentie, oogst na oogst.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Penedès is het belangrijkste wijnbouwgebied in Catalonië. Gelegen in het noordoosten van Spanje. Dit zowel wat betreft de geproduceerde volumes als de diversiteit aan wijnstijlen. De titel Penedès DO omvat droge, zoete en sprankelende stijlen in alle drie de kleuren (rood, wit en rosé). De wijngaarden produceren ook grote hoeveelheden Cava.

Rode Penedès-wijnen zijn traditioneel gemaakt van klassieke Spaanse druivensoorten als Garnacha, Carinena, Monastrell en Tempranillo (hier bekend als Ull de Llebre).  Echter de lokale wijnmakers wenden zich steeds meer tot de “internationale” Bordeaux-variëteiten Merlot en Cabernet Sauvignon. De witte wijnen die men maakt zijn ook van de variëteiten die anders voor Cava gebruikt: Macabeo, Parellada, Xarel-lo en meer recent Chardonnay.

De nabijheid van de op een na grootste stad van Spanje biedt de lokale wijnindustrie een belangrijke lokale markt. Het biedt ook een toegangspoort tot exportbestemmingen via de drukke haven van Barcelona.

Groeiomstandigheden

Het klimaat is hier voorspelbaar mediterraan, met warme zomers, milde winters en matige regenval, voornamelijk geconcentreerd in de lente en de herfst. Vanwege de complexe topografie van de kustheuvels is er echter een opmerkelijke klimatologische variatie van locatie tot locatie, waardoor wijnmakers een relatief breed scala aan wijnstijlen kunnen genereren.

In grote lijnen kan men Penedès onderverdelen in drie klimatologische subzones:

Baix Penedès (Baix is ​​Catalaans voor ‘laag’) bestrijkt de lager gelegen, warmere gebieden en is gespecialiseerd in de productie van volle rode wijnen
Alt Penedès ligt hoger in de heuvels, tussen de 500 en 800 meter In de koelere omstandigheden worden hier de meest verse witte wijnstijlen geproduceerd

Geschiedenis van de wijnproductie en de Penedès DO

In 1960 werd de Penedès DO geïntroduceerd. Dit vrijwel onmiddellijk gevolgd door ingrijpende veranderingen in de benadering van kwaliteitswijn-productie in de regio (onder leiding van Miguel Torres). De introductie van roestvrijstalen tanks en temperatuur-gecontroleerde fermentaties luidde een nieuw tijdperk in. Schonere wijnbereiding , aangevuld met experimenten met niet-traditionele druivensoorten zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Priorat

Enkele decennia lang hoopte men dat de nieuwe stijl van Penedès-wijnen (met name de rode wijnen) een schitterend voorbeeld zou zijn van moderne Spaanse wijnbereiding. Hoewel de kwaliteit relatief hoog is gebleven, hebben de wijnen geen substantiële steun gekregen van ‘s werelds wijncritici. Dit komt mede door de afleiding veroorzaakt door de power wijnen uit het nabijgelegen Priorat.

Cava en Penedès Espumoso mousserende wijn

Cava is de kern van het succes van het gebied. De verkoop ervan heeft bovendien geholpen om veel van de ontwikkelingen in de productie van stille wijn te financieren.