Catalunya (Catalonië)

Net zoals de Catalaanse mensen trots zijn op hun felle, gepassioneerde onafhankelijke geest, staan Catalaanse wijnen ook in een klasse apart. De meeste variëteiten zien af van de tempranillo-druif die zo gebruikelijk is in andere Spaanse wijnen ten gunste van garnacha en carignan-druiven. Een andere factor die Catalaanse wijnen onderscheidt, is het prachtige mediterrane kustklimaat in de regio. Met een perfecte ligging tussen de bergen en de zee, zijn de wijngaarden in de regio ideaal voor het produceren van rijke, gevarieerde wijnen zoals je die nergens anders ter wereld zult vinden.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Catalunya (Catalonië)  is een autonome gemeenschap in het noordoosten van Spanje. Het strekt zich uit van het historische graafschap Montsia in het zuiden tot de grens met Frankrijk in het noorden. De Middellandse Zee vormt de oostgrens en biedt 580 km kustlijn.

De Catalunya DO-benaming was de eerste regionale, allesomvattende DO-titel van Spanje. Het werd opgericht in 1999 en omvat alle verspreide wijngaarden die niet werden gedekt door een van de andere 11 DO’s in de regio.

Barcelona

De hoofdstad van Catalonië is het bruisende Barcelona, ​​de op een na grootste stad van Spanje en de thuisbasis van een van de grootste havens aan de Middellandse Zee. Deze locatie aan zee heeft de wijnsector van de regio door de geschiedenis heen dan ook zeker gestimuleerd. Denk maar aan de miljoenen toeristen die elk jaar naar de stad trekken.

Catalonië heeft een voorname traditie van wijnmaken.  Tegen het einde van de 18e eeuw waren wijn en sterke drank enkele van de belangrijkste exportproducten van de regio. Catalonië heeft sindsdien bovendien bewezen een dynamisch wijnproducerend gebied te zijn. Het heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de hervorming van de Spaanse wijnindustrie. Dit door de introductie van internationale druivenrassen en moderne wijnbouwtechnieken.

Catalonië is welbeschouwd  onderscheidend van de andere wijnbouwgebieden van Spanje vanwege de veelzijdigheid van zijn wijnstijlen. Er is een sterke Franse invloed op twee van de meest herkenbare wijnen. Enerzijds zijn dit de mousserende Cava in champagnestijl en anderzijds de rode tafelwijnen.

Het is niet verwonderlijk dat, gezien de ligging, het klimaat van Catalonië sterk mediterraan is, met warme kustgebieden met matige regenval. Het binnenland lijkt meer op de dorre centrale plateaus van Spanje. Ook zijn er tal van koelere zones tussen de uitlopers en op verhoogde locaties waar druiven voor de kenmerkende Cava van de regio zijn aangeplant. Deze omvatten Macabeo, Parellada, Xarel-lo en wat Chardonnay.

De rode wijnen van Catalonië zijn gemaakt van Tempranillo (in het Catalaans bekend als Ull de Llebre), Garnacha en Monastrell (Franse Mourvedre).

Cava

Hoewel er tal van redenen zijn voor het succes van de Catalaanse wijnindustrie, heeft Cava een belangrijke rol gespeeld. Het succes van deze wijn was zo groot dat het gebied het centrum van de Cava-productie in Spanje werd.

De kwaliteit van de wijnen van Catalonië is ook versterkt door de oprichting van de Catalonia DO. Het vangt alle verspreide wijngaarden die niet onder de 11 andere aanduidingen van de regio vallen. Dit zijn de Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant en Terra Alta DO’s en Priorat, een DOCa (Denominación de Origen Calificada, de hoogste classificatie).