Castilla é Leon (Castilië en León)

Castilla é León is geen bekende naam direct echter in dit gebied worden wel de bekende witte Rueda gemaakt. Daarbij komen ook de mooiste wijnen van heel Spanje hier uit Ribera del Duero. Wat te denken van de stoere wijnen uit de Toro regio. Material muy serio!!!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 7 resultaten

Castilla é Leon vinden we terug in het noord-midden van Spanje en centraal boven Madrid. De meest bekende en ook beroemde wijnregio’s zijn Ribera del Duero, Rueda, Toro en Cigales. Aan de grens met Asturië en Galicië ligt de kleine wijnstreek Bierzo dat als wijngebied hoogwaardige wijnen produceert. Inclusief de relatief onbekende wijngebieden Arribes en Arlanza heeft Castilla é Leon maar liefst 7 gebieden met een Denominación de Origen en is kwaliteit en origine dus gewaarborgd. 

Het uitgestrekte gebied kent zeer verschillende weersomstandigheden, hoogtes en bodemsoorten. Bierzo is bijvoorbeeld door invloeden van zee en bergen het meest groene deel. De winters zijn relatief kort, maar vrij streng met forse nachtvorst en ten zuiden van deze regio zijn de winters weer vrij mild. De meest voorkomende bodem voor de wijnteelt is kalksteen, maar ook zanderig grind, klei, graniet en leisteen maken deel uit van de grondsoort. De hoogtes verschillen van 700 tot zelfs 1000 meter. 

Rueda, Toro, Cigales en Ribera del Duero en Bierzo  

D.O Ribera del Duero 

Het beste wijngebied en meest gekende van alle D.O.’s niet alleen van Castilla é Leon maar van Spanje. Ribera del Duero heeft de afgelopen 30 jaar een serieuze metamorfose ondergaan. Er was hier eerst een enkele coöperatie, tegenwoordig staan er bijna 200 moderne Bodega’s. Een kleine wijngaard en Bodega werd destijds aangelegd. Tegenwoordig komen de duurste wijnen hier vandaan en is het de thuisbasis van Vega Sicilia, één van de beroemdste wijnhuizen van Spanje. Iconische wijn! Pas in 1986 kwam de doorbraak van de wijnmaker Alejandro Fernández uit Pesquera. Inmiddels zijn de wijnen van een uitstekende kwaliteit en één van de beste van Spanje
De wijnen zijn voornamelijk gemaakt van Tempranillo, maar ook van Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha . Vrij recent mogen er ook witte wijnen van de lokale druif Albillo worden gemaakt.  

D.O Rueda 

Ten zuiden van de rivier de Duero en ten zuidoosten van Valladolid, ligt Rueda waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn de frisse wijnen uit dit gebied van topkwaliteit en behoren zij tot debeste witte wijnen van Spanje! Ook zeer lang een zieltogend bestaan totdat in de jaren ’70 hetberoemde wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal (uit de Ríoja) veel geld investeerde in de aanplant van de witte Verdejo-druif en nieuwe moderne vinficatie technieken. Hij zorgde ervoor dat de Verdejo niet meer oxideerde, maar een frisse, fruitige wijn opleverde. Een andere innovatie van Riscal was in de jaren ’80 de acceptatie van de Sauvignon blanc.Inde streek zelf maar ook wereldwijd deed de Sauvignon blanc het goed.  

D.O Toro 

Ten westen van het bekende wijngebied DO Ruedo, ligt het wijngebied Toro. Net als de andere wijngebieden wordt hier sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Tegenwoordig zijn de krachtige bloedrode Torowijnen de nieuwste sensatie uit de Duero vallei. Zij hebben de afgelopen jaren enorm aan kwaliteit en populariteit gewonnen en kunnen zich ruimschoots meten aan de andere kwaliteitswijnen in de Ribera del Duero en de Rioja. Liefhebbers van zeer krachtige rode wijnen met forse tannines kunnen hier aan hun trekken komen! Een van de meest bekende is Pintia (ook gemaakt door Vega Sicilia)  

D.O Cigales 

In het minder bekende en kleine wijngebied DO Cigales, ten noorden van de Ribera del Duero, bepaalt niet de krachtige rode of de fris witte de boventoon, maar roséwijnen die van topkwaliteit zijn. Het gebied kreeg zijn DO status pas in 1991 en omvat het stadje Cigales zelf en elf andere gemeentes. Ondanks deze late waardering zijn de wijnen van uitstekende kwaliteit en te vergelijken met de Ribera del Duero en Toro wijnen. Het telt maar een aantal aantal wijnhuizen  

D.O. Bierzo  

Bierzo is een buitenbeentje, het ligt immers op de grens met Galicië en gaat over in de Douro in Portugal. Het ligt in een prachtige omgeving, maar dus niet in het gebied van de grote wijnen uit de Duero-vallei. Het is een opkomende regio en is anders van smaak dan de wijnen uit die van de Duero-vallei. Hier wordt voornamelijk rode wijnengemaakt van de Mencía-druif en de DO wijnen moeten voor minimaal 75% van de Mencía worden gemaakt. De wijnen kunnen variëren van lichter en fruitiger, tot vol en krachtig, type Syrah. Vaak lichtvoetig en licht gekoeld ook zomer’s erg lekker.