Verdejo

Verdejo maakt subtiele maar verbluffende witte wijnen met smaken van limoen, Meyer-citroen, grapefruit, gras, venkel en citrusbloesem. Het wordt vaak vergeleken met Sauvignon Blanc, maar het verdient echt een eigen categorie. In tegenstelling tot de meeste witte wijnen, blijft Verdejo gedurende meerdere jaren van flesrijping verbeteren, waar het een rijke textuur en smaken krijgt van geroosterde Marcona-amandelen, ondersteund door sprankelende zuren. De bittere smaken van gras en venkel komen in de afdronk en maken de wijn bijna knapperig.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Verdejo is de aromatische druivensoort achter de frisse witte wijnen van Rueda in Midden-Spanje. Het is verreweg de meest aangeplante variëteit in dit deel van het land en wordt zowel als variëteit geproduceerd  als onderdeel van een blend met Viura of Sauvignon Blanc.

Volle Verdejo-wijnen staan ​​in hoog aanzien en vertonen kruidachtige, nootachtige karakters met een uitgebalanceerde zuurgraad en enig bewaarpotentieel. Niettemin wordt zijn bekendheid in Rueda uitgedaagd door de internationale Sauvignon Blanc. Verder werden in 2020 Chardonnay en Viognier toegevoegd aan de DO-regelgeving.

Rueda

Daarvoor moest een generieke Rueda DO stille witte wijn minstens 50 procent Verdejo bevatten. Nu moet het hetzelfde minimum van Verdejo OF Sauvignon Blanc bevatten. Rueda Verdejo is geen apart klassement meer. Verdejo blijft het belangrijkste druivenras in de mousserende wijnen uit de regio, die bekend staan ​​als Rueda Espumoso, en de minder gebruikelijke versterkte wijnen.

Verdejo beslaat nog steeds het overgrote deel van het wijngaardland van Rueda. In 2015 waren er 19.059 acres (47.094 acres) geregistreerd in Spanje, goed voor ongeveer 2 procent van het totale wijngaardareaal en 4,3 procent van de witte variëteiten. Dit maakte Verdejo de nummer vier witte variëteit, achter Cayetana en Macabeo (Viura), en een afstand terug van Airén die in dat stadium goed was voor 215.000 ha.

Ongeveer 12.500 ha van deze aanplant lag in Castilla y León (veel daarvan in Rueda) en 5.500 ha in Castilla La Mancha. Het ras komt elders in Spanje voor, maar in veel kleinere hoeveelheden.

Het droge, continentale klimaat, de dagelijkse temperatuurschommelingen en de bodem van slechte kwaliteit helpen de druif om zijn beste expressie in droge Spaanse wijnen te bereiken: afgezien van enkele experimentele aanplantingen in Australië en Californië, is de variëteit nergens anders op aarde echt in volume te vinden.

De oorsprong van Verdejo blijft onduidelijk. Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het inheems is in Castilla y León, hoewel er ook is gesuggereerd dat het in de 11e eeuw via Zuid-Spanje vanuit Noord-Afrika is aangekomen. Het lijkt erop dat de variëteit honderden jaren in de vergetelheid is geraakt en voor het laatst in de jaren ’80 nieuw leven is ingeblazen door de Rioja-producent Marqués de Riscal.